Vellykket årsmøte med 100 årsmarkering!

Årsmøtet hadde innledninger av Varaordfører Udnes som hilste vellet og gratulerte med 100 år. Landskapsarkitektene Holo&Holo orienterte om studien de har gjort i samarbeid med vellet for å sikre Østre Jong som landbruksområde med tilgang for allmenheten, Ingunn Stuvøy kåserte om Monet og hans malerier fra Bjørnegård. Mangeårig velformann Anna marie Graff fortalte fra vellets historie. 

Årsmøtet godkjente den fremlagte årsberetningen, og vedtok neste års program som under:

Styret vil fortsette arbeidet med de store sakene som vil prege vårt område i nærmeste fremtid:

  • Østre Jong / Bjørnegård
  • Staversletta
  • Ringeriksbanen
  • Vannverket
  • Nennsom tilrettelegging for fremtiden
  • Merke steder av interesse med historie / opplysningstavler
  • Aktivere nye nettsider
  • Gang/sykkelvei langs Billingstadveien og til Vestmarksetra

Vi har jobbet for bevaring av jordene på Østre Jong / Bjørnegård og for at området forblir en del av kulturlandskapet slik vi kjenner det nå. Vi vil arbeide for at våre ideer for fremtidig bruk; andelsjordbruk, aktivitetsgård, tilleggsjord eller andre ideer som sikrer jordvernet får gjennomslag hos kommunen.

Staversletta og Ringeriksbanen vil medføre trafikk- og støybelastning mens de pågår. Ringeriksbanen blir et voldsomt prosjekt men blir ‘borte’ fra våre områder når det er ferdig. Vi vil jobbe for å få til varige kompenserende tiltak i form av trafikksikring og aktivitetsområder. Staversletta bygges ut og endrer området for all ettertid – det er viktig at dette gjøres med stor respekt for områdets spesielle verdier og karakter.

Vi vil undersøke mulighetene for å etablere en aktivitet / prosjekt der vi i samarbeid med Historielaget og innbyggerne setter opp orienteringsskilt på steder med spesiell interesse. Vi tenker at dette kan være et tiltak som kan sponses av Bane Nor, Veidekke, kommunen, Sparebankstiftelsen og andre.

For å etablere god kommunikasjon med medlemmene, ha et arkiv og et arbeidsrom for styret må vi ha moderne nettsider. Det er viktig at den investeringen som er gjort utnyttes. Vi fortsetter å drifte Face-book siden og bruke et Jardar fotballag til å dele ut giro med medlemskontingent i alle postkasser i området.

Nennsom tilrettelegging er et begrep vi ønsker å jobbe for å etablere i dialogen med kommunen, innbyggere, landbruket og andre om den fremtidige bruken av vårt område. Vi tror det blir et økt trykk fra nye utbygginger rundt oss på området til rekreasjon og fortetting og ønsker å møte dette konstruktivt. For eksempel kan levelige vilkår for landbruket være en måte å bevare områdets særpreg på.

Utbygging av gang og sykkelveier langs Billingstadveien og til Vestmarksetra anser vi som viktige sikringstiltak for økt bruk av området for kortreist friluftsliv.

Det har i året som gikk vært diskusjon om etableringen av en turvei mellom kirken og Tanum skole. Dette var vellet imot og vant støtte i kommunen for sitt syn. Vi tror imidlertid det kan være på tide å diskutere om det bør være begrensinger for tunge kjøretøy mot kirken for å trygge gående.